Τα Ψάρια που Συνήθως Ψαρεύουμε - Μέρος Β'
Κείμενο: Κυριάκος Μουζούρης


ΣΑΛΠΑ:


Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο ψάρι της Μεσογείου. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και αποτελεί συχνή λεία για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Είναι αρκετά παρεξηγημένο ψάρι, γιατί το κρέας του μυρίζει βούρκο. Το συγκεκριμένο, όμως, ψάρι γίνεται νόστιμο εάν καθαριστεί και μαγειρευτεί σωστά. Ζει κοπαδιαστό, σε μικρά σχετικά βάθη, κοντά σε φυκιάδες. Είναι ψάρι χορτοφάγο, αλλά μπορεί να τραφεί και με διάφορα καρκινοειδή. Το ψάρεμα της σάλπας γίνεται κυρίως με καλάμι από στεριά. Ένα πολύ καλό δόλωμα για τη σάλπα είναι το πορτοκάλι, στο οποίο δείχνει να ορμάει πολύ. Τέλος, τη βρίσκουμε όλες τις εποχές, αλλά οι χειμερινές είναι οι καλύτερες.


ΣΦΥΡΙΔΑ:


Ανήκει στην οικογένεια των σερανίδων και πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ψάρι. Προτιμά να σχηματίζει θαλάμια σε σημεία με αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς και σε πλάκες μεμεγάλους βράχους που έχουν στη βάση τους άμμο. Το χειμώνα πλησιάζει σε πιο ρηχά νερά, αλλά κατά κανόνα το καλοκαίρι βρίσκεται σε βαθιά νερά. Σχηματίζει επίσης και κοπάδια. Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, κεφαλόποδα και καβούρια. Μια καλή τεχνική για το ψάρεμα της σφυρίδας είναι η συρτή βυθού με ζωντανό δόλωμα. Ψαρεύεται σχεδόν όλες τις εποχές.


ΣΚΑΡΟΣ:


Βάλε κιούρτο να πιάσεις σκάρο. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί οι κιούρτοι θεωρούνται ένα πολύ καλό όπλο για την αλίευση του σκάρου. Ζει σε όλους τους βυθούς, και τα βάθη ποικίλουν ανάλογα την εποχή. Ανήκει στην οικογένεια των λαβριδών και το ψάρεμά του με καλάμι θεωρείται δύσκολο. Είναι ψάρι κυρίως χορτοφάγο, αλλά μπορεί να τσιμπήσει και σε μια καλο-δολωμένη γαρίδα. Θεωρείται δε ένα πολύ νόστιμο ψάρι.


ΧΑΝΟΣ:


Το όνομά του τα λέει όλα, αφού πρόκειται για το πιο απονήρευτο ψάρι της Μεσογείου. Το βρίσκουμε παντού και πάντοτε και δεν χρειάζεται δόλωμα, αφού μπορεί ακόμη και να ρουφήξει ένα γυμνό αγκίστρι. Ανήκει και αυτό στην οικογένεια των σερανίδων. Ζει σε όλα τα βάθη και σίγουρα οι χάνοι που πιάνονται στα βαθιά είναι κατά πολύ νοστιμότεροι από αυτούς που πιάνονται στα πιο ρηχά. Οι τεχνικές του ψαρέματος του χάνου ποικίλουν, αφού πιάνονται από δίχτυα μέχρι καθετή, ακόμη και σε παραγάδια.


ΣΤΕΙΡΑ:


Πρόκειται για ένα ακόμη πετρόψαρο και πολύ αξιόλογο θήραμα. Ανήκει και αυτό στην ίδια οικογένεια με το ροφό. Ζει και αυτό σε σχετικά μεγάλα βάθη και πετρώδεις βυθούς. Τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια, μαλάκια και όστρακα. Η καλύτερη μέθοδος για το αλίευμα της στείρας είναι με τη συρτή βυθού, με ζωντανό δόλωμα, αλλά και με τεχνητό. Ακόμη δε μπορεί να πιαστεί και με καθετή και παραγάδια. Θα τη συναντήσουμε όλες τις εποχές σε καθαρά βαθιά νερά.


ΖΑΡΓΑΝΑ:


Ή Βελονίδα. Ένα ψάρι κάπως διαφορετικό από τα άλλα. Ανήκει στην οικογένεια των βελονίδων και πρόκειται για ένα πολύ εύγευστο ψάρι. Κατατάσσεται στα ψάρια του αφρού και θα τη συναντήσουμε παντού, ιδιαίτερα σε ήρεμους λιμενίσκους. Εμφανίζεται έντονα τους φθινοπωρινούς μήνες και αποτελεί ένα πολύ καλό ζωντανό δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια. Είναι κυρίως σαρκοφάγο και τρέφεται με νύμφες εντόμων και μικρά ψάρια. Τη ζαργάνα μπορούμε να την ψαρέψουμε με μια ελαφριά συρτή με πολύ μικρά αγκίστρια και χωρίς βάρος. Ένα πολύ καλό δόλωμα μπορεί να είναι μικρά κομματάκια από ωμό κρέας κότας.


ΣΠΑΡΟΣ:


Ένα πολύ κοινό ψάρι της Μεσογείου και εύκολο στο ψάρεμά του. Πρόκειται για ένα πολύ εύγευστο ψάρι, αλλά με πολλά κόκαλα. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και έχει στενή συγγένεια με το σαργό. Είναι παμφάγο ψάρι και κυνηγάει τη λεία του με μεγάλη ευκολία, αφού δεν είναι και τόσο καχύποπτο. Θα το συναντήσουμε όλες τις εποχές, αλλά η παρουσία του γίνεται έντονη από το φθινόπωρο και μετά. Ζει σε διαφορετικές μορφολογίες βυθών, όπως φικιάδες, τραγάνα, πετρώδεις και βυθούς με λάσπη και βούρκο. Είναι ψάρι κυρίως κοπαδιαστό. Τρέφεται κυρίως με φυτά, μικρά οστρακοειδή και καρκινοειδή είδη. Τσιμπάει με μεγάλη ευκολία στη γαρίδα, σκουλήκια και καραβιδάκια.


ΣΗΚΙΟΣ:


Ή Παντελής. Ανήκει στην οικογένεια των σερανίδων. Πρόκειται για ένα ακόμη πετρόψαρο που ζει στο θαλάμι του. Το ψάρεμά του είναι δύσκολο, αφού χρειάζονται ειδικευμένες τεχνικές όπως το ψαροτούφεκο. Θα το συναντήσουμε σε καθαρά νερά και σε μεσαία βάθη. Από την άνοιξη η παρουσία του γίνεται αισθητή. Είναι ψάρι σαρκοφάγο και τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή. Είναι ένα πολύ εύγευστο ψάρι και ένα αξιόλογο θήραμα.


ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΟΡΠΙΝΑ:


Ένα ακόμη πετρόψαρο που ζει κυρίως σε όλους τους πετρώδεις βυθούς. Ανήκει στην οικογένεια των σκορπαινιδών. Τρέφεται κυρίως με γαρίδες, μαλάκια και οστρακοειδή. Θα τη συναντήσουμε όλες τις εποχές και σε όλα σχεδόν τα βάθη. Το δηλητήριο που έχει στις ακτίνες του ραχιαίου πτερυγίου χρησιμοποιείται για αμυντικούς σκοπούς. Είναι ψάρι με πολύ χοντρό δέρμα και γι’ αυτό το κατατάσσουν σε ψάρι για την κατασκευή ψαρόσουπας. Αλιεύεται με διάφορες τεχνικές, όπως δίχτυα, παραγάδι, καθετές κ.ά.


ΚΥΝΗΓΟΣ:


Το όνομά του τα λέει όλα. Πρόκειται για ένα πελαγίσιο και αρπακτικό ψάρι που ζει κυρίως στον αφρό. Είναι κοπαδιαστό ψάρι και εμφανίζεται έντονα τους φθινοπωρινούς μήνες και μπορούμε να το συναντήσουμε όλες τις ώρες. Η συρτή αφρού με ζωντανό αλλά και τεχνητό δόλωμα είναι οι τεχνικές που θα το αλιεύσουμε. Αν και πολύ άσχημο ψάρι, εντούτοις θεωρείται πολύ εύγευστο.


ΛΟΥΤΣΟΣ:


Αρπακτικό ψάρι που ζει κυρίως κοντά στις ακτές. Είναι γενικά αφρόψαρο, αλλά μπορούμε να το συναντήσουμε και λίγο βαθύτερα. Τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια όπως σαρδέλες, γόπες κ.ά. Η συρτή σε μισόνερα και ζωντανό δόλωμα είναι οι τεχνικές που μπορούμε να πιάσουμε αρκετούς.


ΣΚΑΘΑΡΙ:


Πρόκειται για έναν εξαίσιο μεζέ και αξιόλογο θήραμα. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και συγγενεύει με το σαργό. Ζει στα μεσαία βάθη, κοντά σε πετρώδεις βυθούς. Το ψαρεύουμε όλες τις εποχές και με διάφορες τεχνικές, όπως από στεριά και από το σκάφος. Τρέφεται κυρίως με μικρά καρκινοειδή, οστρακοειδή και μικρές γαρίδες. Είναι σχετικά εύκολο ψάρι, αλλά χρειάζεται ένα καλό δόλωμα για να αγκιστρωθεί. Κυρίως η φρέσκια γαρίδα, καραβιδάκι, αλλά και ζωντανά σκουλήκια είναι οι προτιμήσεις του ψαριού.


ΓΟΥΦΑΡΙ:


Ακόμη ένα πελαγίσιο αρπακτικό και δυνατό ψάρι. Συγγενεύει πολύ με το μαγιάτικο και το σαφρίδι. Πρόκειται για έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, αφού η σιαγώνα του κόβει ακόμη και συρμάτινα παράμαλλα. Θα το συναντήσουμε κοντά στις μπούκες των λιμανιών, όπου κάνουν τη ρότα τους πριν να ανοιχτούν στο πέλαγος. Ζει κυρίως σε μισόνερα και είναι ψάρι κοπαδιαστό. Εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη να κυνηγά μικρότερα ψάρια όπως σαρδέλες, γόπες κ.ά.